Logo BIP Logo ePUAP
Biuletyn Informacji Publicznej
herb jednostki
Urząd Miejski w Reczu
System Rada

System Rada
Profile Radnych, komisje, interpelacje, kalendarz posiedzeń.

System eBoi

eBoi
Jak załatwić sprawę?

UCHWAŁA Nr XIII/91/08 Rady Miejskiej w Reczu z dnia 30 stycznia 2008 r. w sprawie ustalenia zasad korzystania ze stołówki szkolnej przy Szkole Podstawowej w Reczu, w tym wysokości opłat wnoszonych przez uczniów oraz nauczycieli i innych pracowników szkoły za korzystanie z posiłków w tej stołówce.


UCHWAŁA Nr XIII/91/08

Rady Miejskiej w Reczu

z dnia 30 stycznia 2008 r.

w sprawie ustalenia zasad korzystania ze stołówki szkolnej przy Szkole Podstawowej w Reczu, w tym wysokości opłat wnoszonych przez uczniów oraz nauczycieli i innych pracowników szkoły za korzystanie z posiłków w tej stołówce.

Na podstawie art. 67a ust. 2 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz.U. z 2004 r. Nr 256, poz.2572, Nr 273, poz. 2703 i Nr 281, poz.2781, z 2005 r. Nr 17, poz.141, Nr 94, poz.788, Nr 122, poz.1020, Nr 131, poz.1091, Nr 167, poz.1400 i Nr 249, poz.2104, z 2006 r. Nr 144, poz. 1043, Nr 208, poz. 1532 i Nr 227, poz. 1658 oraz z 2007 r. Nr 42, poz. 273, Nr 80, poz. 542, Nr115, poz. 791, Nr 120, poz. 818, Nr 180, poz. 1280 i Nr 181, poz.1292) uchwala się, co następuje:

§ 1.1. W celu wspierania prawidłowego rozwoju uczniów została zorganizowana stołówka szkolna przy Szkole Podstawowej w Reczu.

    1. Ze stołówki określonej w ust. 1 mogą korzystać:

1) uczniowie, nauczyciele i inni pracownicy Szkoły Podstawowej w Reczu

2) uczniowie, nauczyciele i inni pracownicy Gimnazjum w Reczu.

§ 2. Stołówka szkolna wydaje jeden posiłek dziennie, składający się z pierwszego i drugiego dania.

§ 3.1. Korzystanie ze stołówki jest odpłatne.

2. Opłata pobierana za posiłek od ucznia jest równa kosztom tzw. „wsadu (produktów) do kotła”.

3. Nauczyciele i inni pracownicy szkoły ponoszą pełne koszty przygotowania posiłku.

§ 4.1. Ustala się wysokość opłaty dla uczniów w wysokości 3 zł za posiłek.

2. Ustala się cenę dla nauczycieli i innych pracowników szkoły korzystających z posiłków w stołówce szkolnej w wysokości 5 zł za posiłek.

3. Kalkulacja kosztów wymienionych w ust. 1 i ust. 2 stanowi załącznik do niniejszej uchwały.

§ 5.1. Opłaty, o których mowa w § 4 będą dokonywane za dany miesiąc do dnia 15 następnego miesiąca.

2.Środki finansowe pochodzące z opłat, o których mowa w ust.1 szkoła przekazuje na rachunek budżetu Gminy Recz do dnia 20 - tego każdego miesiąca.

§ 6. Zwalnia się od opłat uczniów, którzy otrzymują dofinansowanie do posiłków z Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Reczu, ze względu na szczególnie trudną sytuację materialną rodziny.

§ 7. Opłata za posiłek podlega zwrotowi od drugiego dnia od powiadomienia szkoły osobiście lub telefonicznie o nieobecności osoby wymienionej w § 1 ust. 2 korzystającej ze stołówki trwającej powyżej trzech dni.

§ 8. Wykonanie uchwały powierza się Burmistrzowi Recza.

§ 9. Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia jej ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Zachodniopomorskiego.

Załącznik

do Uchwały Nr XIII/91/08

Rady Miejskiej w Reczu

z dnia 30 stycznia 2008 r.

KALKULACJA

Wsad do kotła

Zupa grochowa

naleśniki

kompot

Lp

Nzawa

Ilość

Cena

wartość

1

Chleb

8

1,61

12,88

2

Cukier

9

2,78

25,02

3

Jaja

40

0,30

12,-

4

Marchew

8

0,90

7,20

5

Margaryna

9

2,78

25,02

6

Mąka

35

1,67

58,95

7

Mleko

40

1,72

68,80

8

Półtusza

2,5

7,52

18,80

9

Olej

5

3,21

16,05

10

Sól

2

0,61

1,22

11

Ziemniaki

60

0,50

30,-

12

Pieprz ziołowy

2

0,85

1,70

13

Rodzynki

8

1,76

14,08

14

Cukier waniliowy

7

0,70

4,90

15

Twaróg

18

11,50

207,-

16

Mieszanka kompotowa

8

3,46

27,68

17

Groch

30

0,75

22,50

18

Rosół

2

3,23

6,46

19

Majranek

4

0,46

1,84

20

Wegeta

4

1,62

6,48

Razem : 568,58 zł. : 250 osób = 2,27 zl.

Zupa ogórkowa

Ryba smażona

ziemniaki

surówka ze słodkiej kapusty

kompot

Lp

Nazwa

Ilość

Cena

Wartość

1

Bułka tarta

5

3,-

15,-

2

Chleb

5

1,61

8,05

3

Cukier

8

2,78

22,24

4

Jaja

50

0,30

15,-

5

Kapusta słodka

50

0,70

35,-

6

Marchew

10

0,90

9,-

7

Mąka

2

1,64

3,28

8

Półtusza wieprzowa

2,5

7,52

18,80

9

Olej

8

3,21

25,68

10

Sól

2

0,61

1,22

11

Ziemniaki

140

0,50

70,-

12

Ryba mintaj

36

10,20

367,20

13

Mieszanka kompotowa

8

2,83

22,64

14

Ogórek kiszony

15

5,-

75,-

15

Śmietana

6

2,81

16,86

16

Magi

1

5,64

5,64

17

Pieprz ziołowy

4

0,50

2,-

18

Wegeta

4

1,62

6,48

Razem : 719,09: 250 osób = 2,88 zł.

Zupa rosół

kurczak pieczony

surówka z marchwi

kompot

Lp

Nazwa

Ilość

Cena

Wartość

1

Cukier

8

2,88

23,04

2

Marchew

48

0,90

43,20

3

Margaryna

10

2,78

27,80

4

Kurczak

58

5,50

319,-

5

Wegeta

3

1,62

4,86

6

Sól

2

0,61

1,22

7

Ziemniaki

140

0,50

70,-

8

Papryka słodka

9

0,64

5,76

9

Makaron

13

2,62

34,06

10

Napój herbaciany

10

2,83

28,30

11

Śmietana

30

1,30

39,-

12

Magi

2

5,64

11,28

13

Por

3

2,50

7,50

14

Rosól

5

1,06

5,30

15

Ziele angielskie

3

0,71

2,13

16

Pieprz naturalny

7

0,81

5,67

17

Kwasek cytrynowy

8

0,40

3,20

Razem : 631,32 zł. : 250 osób = 2,53 zł.

Zupa kalafiorowa

frykandele z pieczarkami

ziemniaki

surówka ze słodkiej kapusty

kompot

Lp

Nazwa

Ilość

Cena

Wartość

1

Bułka sucha

35

0,54

18,90

2

Chleb

6

1,61

9,66

3

Cebula

4

0,70

2,80

4

Cukier

8

2,88

23,04

5

Jaja

40

0,30

12,-

6

Marchew

10

0,90

9,-

7

Delikat

3

1,74

5,22

8

Mąka

4

1,64

6,56

9

Półtusza wieprzowa

22

7,52

165,44

10

Olej

6

3,21

19,26

11

Kwasek cytrynowy

8

0,40

3,70

12

Sól

2

0,66

1,32

13

Ziemniaki

140

0,50

70,-

14

Mieszanka kompotowa

8

3,46

27,68

15

Por

3

2,50

7,50

16

Kapusta słodka

45

0,70

31,50

17

Pieczarka

12

5,50

66,-

18

Bułka tarta

4

3,-

12

19

Kalafior

10

2,60

26,-

20

Śmietana

8

2,63

21,04

21

Rosół

3

3,12

9,36

22

Pieprz ziołowy

6

0,81

4,86

23

Delma

3

2,83

8,49

Razem : 561,33 zl : 250 osób = 2,25 zl

Cena obiadu - 2,27 zł. + 2,88 zł.+ 2,53 zł. + 2,25 zł. = 9,93 zł. : 4 obiady = 2,48 zł. - średni wsad obiadu

Inne koszty związane z prowadzeniem stołówki szkolne przy SP Recz :

    • Place pracowników wraz z pochodnymi

tj. skladkami zus, zfśs. - 77.000 zł.

    • zakup energii elektrycznej ,gazu,wody - 9.000 zł.

    • inne wydatki tj. zakup środkow czystości,

wyposażenia (talerze,kubki) ,wywóz

nieczystości - 6.000 zl.

-----------------------------------------------------

Razem - 92.000 zl.

92.000 zl. : 12 m-cy = 7667 zł.- koszty miesięczne

7.667 zł. : 251 osób stołujących się : 20 dni średnio w miesiącu =

= 1,53 zl. średni koszt pozostałych wydatków

Metadane - wyciąg z rejestru zmian

Akcja Osoba Data
Dodanie dokumentu: Martyna Smus 06-02-2008 10:39
Osoba, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji: 06-02-2008
Ostatnia aktualizacja: - 06-02-2008 10:39